Promotie Koolzaadolie

Delen

 Fotoverslag op de Vlagtwedder landbouwbeurs

 

           Op de Vlagtwedder landbouwbeurs had het praktijknetwerk koolzaad een stand, waarin bezoekers door de telers werden geïnformeerd over de teelt van koolzaad en de eigenschappen en mogelijkheden van koolzaadolie. Koolzaadolie als spijsolie bevat minder verzadigde vetzuren dan andere plantaardige spijsolieën. Daarentegen bevat koolzaadolie een hoog percentage linoleenzuur (Omega 3). Hierdoor wordt koolzaadolie gerekend tot de goede spijsoliën. Dat is nagenoeg niet bekend. Ook de telers waren daar niet goed van op de hoogte.
Antoon Kleverkamp, van Colzaco, stond de telers daarin bij. Hier geeft hij uitleg over de verschillende bijproducten en type olien, Douwe Hamster en Garrelt Perdok luisteren. Zo wordt er van een hectare koolzaad niet alleen olie gewonnen, maar wordt ook koolzaadhoning, koolzaadstro en koolzaadkoek (veevoer) geproduceerd.  
  De stand, op een druk bezocht moment. Antoon steekt zijn verhaal af. De deelnemende telers aan het project dragen ook hun steentje bij, door bezoekers te informeren over de teelt van koolzaad. Op de foto lichten Jan Bennes Smaal en Harm Evert Evers een bezoekster in over de teelt van koolzaad.
De verschillende oliën konden geproefd worden. Koolzaadolie kan als biodiesel gebruikt worden, maar wordt ook in toenemende mate als spijsolie voor bijvoorbeeld margarine, frituur- of bakolie gebruikt.  
Koolzaadolie bevat de goede verhouding Omega 3 / 6 vetzuren
  Koolzaadolie is een sterk onverzadigde olie (net als olijfolie) met
gunstige verhouding tussen Omega-6 en Omega-3 verzuren.
De Omega-3 verzurenzijn essentiële verzuren, die nodig zijn in de
dagelijkse voeding.
De belangrijkste daarvan is ALA (alfalinoleenzuur). Koolzaadolie is
één van die oliën (naast bijvoorbeeld walnotenolie) die meer van dit
vetzuur bevat.

  Spijsoliën van Colzaco (www.colzaco.nl).